Bogruppen

Eleverne bor som regel to og to sammen, og værelserne er inddelt i bogrupper med 10 til 16 elever i hver. Der er knyttet to lærere, bogruppelærere, og med dem kan man få en snak om det der ligger èn på hjertet. Hver dag skal eleverne i fællesskab ordne praktiske ting med rengøring af værelser og fællesrum. Én gang i ugen er der bogruppetime, hvor der tages forskellige aktuelle emner op, hovedsageligt med udgangspunkt i den dagligdag der findes på Dybbøl Efterskole, eller også i orienteringsfagene.

Værelser

Dybbøl Efterskole består af mange forskelligartede huse, der gennem historien har været brugt til rigtig mange forskellige ting. Det bærer skolen tydeligt præg af, med mange forskellige rum og størrelser. Derfor er der heller ikke ret mange værelser der er ens, nogle er store, andre mindre, og det medfører at der bor op til fire elever på et værelse. De fleste bor dog to og to, og enkelte bor tre sammen. Nogle værelser er med køjesenge andre med almindelige senge – og så er der naturligvis de almindelige ting som bord, stol, skab, nogle med håndvask, og på gangen er der toilet og bad. Fælles for alle værelser er at de er hyggelige, og at du har mulighed for at sætte dit eget personlige præg.

Fritid

I fritiden, pauserne om formiddagen – til middag – om eftermiddagen – om aftenen, er der mange gode muligheder for at hygge sig med kammeraterne, og der er rigtig mange muligheder for aktiviteter. Der er bordfodbold, billard, bordtennis, fodbold, ultimate, hockey, motionsrum, forskellige boldspil i hallen, brædtspil, ridning og meget meget andet. Der kan være krav om at skulle have “kørekort” til nogle af aktiviteterne, enten fordi det har noget med dyr eller sikkerhed at gøre. Ellers er det kun fantasien der råder, og det er op til den enkelte at være med til at sætte ting i gang for alles bedste. Ud over det vil der i løbet af året være fællesarrangementer med f.eks. film, foredrag og underholdningsaftener.

Læs om Borgerligt ombud
Læs om Nærhed og demokrati
Læs om Ordensregler
Borgerligt ombud Nærhed og demokrati Ordensregler

Borgerligt ombud

Betyder at der er opgaver som alle skal være med til at gøre. Det er en forpligtelse over for fællesskabet, for uden ville det ikke være mulighed for at gøre et godt skoleår for alle. Der skal løftes i flok.

Rengøring

Hver elev bliver tildelt et område hvor der skal holdes rent, og hver dag er der rengøring. Èn gang i ugen er der vejledning og hjælp, altså undervisning i hvordan der gøres rent, hvordan man får gode arbejdsvaner, og hvordan man får en god rytme i den daglige rengøring. Værelserne er man fælles om, sammen med værelseskammeraten, at gøre rent. Fælles for rengøringen er at der kontrolleres og vejledes hver dag.

Køkken

På Dybbøl Efterskole skal alle på skift være med til at sørge for den daglige madlavning Du vil komme til at arbejde i køkkenet en uge ad gangen og hjælpe med tilberedning af mad, opvask og rengøring. Arbejdsdagen starter kl. 8.00, hvor køkkenpraktikantensankker med køkkenlederen om dagen sopgaver, f.eks middagsmaden, bage brød, boller og kager samt forberede aftensmaden. Du vil lære en del om sund mad ernæring og hygiejne.

Nærhed og demokrati

Fællesskab

Som en ganske naturlig ting er det af stor vigtighed at alle er med til at gøre et godt skoleår for alle. Det at være en god kammerat skal tages meget bogstaveligt. Det er det der er med til at gøre forskellen – Så udtrykket: “Tænk lidt mere på andre og lidt mindre på sig selv” er meget beskrivende for hvad det er der tæller for at vi alle får et godt skoleår.
Samtidig er det med til at vi også kommer til at være tættere på hinanden, at vi alle får en oplevelse af at vi betyder noget og vi kan være med til at gøre en forskel. Vi er hver især noget, og fællesskabet ville ikke være det samme uden.

Det betyder naturligvis også at vi skal være aktive – gøre noget – være med til at skabe – komme hinanden ved – give plads og rum til meningsudvekslinger. I det hele taget være med i den demokratiske proces, hvor meninger, samtale og udveksling af ord betyder noget helt specielt.

I skal alle være med til at lede elevrådet, hvor det talte ord bliver taget alvorligt, og hvor meningsudvekslinger er en ganske naturlig del. Det er her at enhver kan bidrage med gode forslag til alles bedste.

Ordensregler

Reglerne

Vil du være elev på Dybbøl Efterskole, er det vigtigt, at du er indforstået med det regelsæt, som skolen har:
1. Du skal være en god kammerat.
2. Du skal møde til tiden og deltage aktivt i timerne.
3. Du må ikke indtage øl, spiritus,euforiserende stoffer og ikke ordineret medicin på skolen, ej heller på rejsen til og fra skolen.
4. Du skal sove i din egen seng

Herudover vil der være nogle husregler, som er nødvendige for at fællesskabet og dagligdagen kan fungere. Regler som man også har derhjemme, altså hvad man må og ikke må.

Vi forventer at hver elev yder sit bedste for, at året bliver en stor oplevelse for alle elever på skolen.
Det vil være en belastning for samværet, at reglerne ikke overholdes. Lever du derfor ikke op til disse krav, har du meldt dig selv ud af skolen.

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx